Patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Bramborovou kaši si dopřáváme s řízkem, sekanou nebo třeba s pečenou rybou. Milují ji ale i ve světě, v Irsku se podává s luštěninovou omáčkou, ve Švédsku s masovými kuličkami a ve Spojených státech amerických se velmi často zapéká se zeleninou.
Správný typ brambor
Není tak divu, že se názory na to, jak připravit dokonalou bramborovou kaši, značně liší. Když se budeme držet Čech a Moravy, je potřeba se zaměřit na několik zásadních bodů. Prvním je použití správného typu brambor. Pokud můžete, používejte k přípravě kaše moučné brambory. Jde o varný typ C.
Jsou tou nejlepší volbou, protože v sobě mají hodně škrobu. Díky tomu je rozšťoucháte na hladkou kaši i bez větší námahy. Tvrdší druhy brambor můžete použít na šťouchačky. Kaše z brambor bohatých na škrob lépe absorbuje smetanu a nestane se vám, že bude moc vodová nebo snad nerovnoměrně dochucená.
Použít můžete i brambory varného typu B, které mají sice škrobu o něco méně, ale zase bude hutnější. Naopak nepoužívejte brambory varného typu A. Kromě toho, že obsahují málo škrobu a hodně vody, jsou tvrdší a kaše by pak mohla chutnat gumově a být vodnatá. Na kašičku také brambory vždycky oloupejte škrabkou. Slupku můžete sice s klidem v duši nechat ve šťouchaných bramborách, ale v kaši rozhodně ne. Ta se totiž vyznačuje především svou jemností a hladkostí.
Tajné ingredience
Dalším důležitým bodem je příprava ingrediencí. Kaši dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete, můžete jí dodat chuť i pomocí čerstvě nasekané pažitky. Nešetřete na másle ani na smetaně. Tu použijte spíš než mléko. Je sice tučnější, ale kaše s ní lépe chutná a není moc řídká. Odměnou vám bude plná chuť. Mléko použít můžete, v takovém případě ovšem preferujte spíše kravské plnotučné. Tajnou ingrediencí je pak použití vaječného žloutku.
Tak to dělá třeba vyhlášený český šéfkuchař a hvězda pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich. Ten nechá brambory (750 gramů) vařit v osolené vodě, potom je rozmačká a přidá k nim 45 mililitrů mléka, 15 mililitrů smetany ke šlehání a 60 gramů másla. Po vyšlehání celé směsi vmíchá do kaše jeden vaječný žloutek, sůl a pepř. Pak hodí kaši do trouby. Na to budete potřebovat zapékací nádobu. Kaši pečte na 200 °C po dobu dvaceti minut. Vršek bude hezky zlatavý a plný chuti.

Indická bramborová kaše
Protože obyčejná bramborová kaše může být někdy nuda, naučíme vás i tu indickou. Mnozí Češi totiž přidávají do kaše kari, ale to nedělejte, chuť to příliš nezvýrazní. Abyste dosáhli plné chuti, musíte použít čerstvé ingredience. Zajímavé je, že v Indii se brambory nepřipravují s mlékem ani máslem. Tento recept je tak vhodný i pro vegany.
Nejprve uvařte brambory tak, jak jste zvyklí. Potom je oloupejte a rozmačkejte. A jde se ochucovat! Na šest brambor (dvě porce) si přichystejte dvě polévkové lžíce oleje, půl hrníčku nasekané červené cibulky, dvě čerstvé zelené chilli papričky, jednu lžičku římského kmínu, jednu lžičku čerstvého nebo sušeného koriandru, půl lžičky kajenského pepře a půl lžičky černého pepře.

Přidejte lžičku soli a pokud chcete, nasekejte jarní cibulku, kterou kaši zlehka posypejte na ozdobu. Pokud budete chtít kaši vláčnější, přidejte do ní namísto mléka pár lžic vody.
A malý tip na závěr: Pokud příliš nemusíte pálivé, uberte na papričkách a pepři.
zdroje: veganricha.com, allrecipes.com, ireceptar.cz