Zpět na kategorii

Bramborová kaše jako z pětihvězdičkové restaurace: Stačí přihodit jednu přísadu a i Pohlreich zůstane beze slov

Soňa Humlová
27. 9. 2025, 20:34
Rady a tipy

Naučíme vás bramborovou kaši jako z pětihvězdy. Tak, jak ji dělá Zdeněk Pohlreich nebo vynikající šéfkuchaři ze zahraničí. Uvidíte, že vám bude chutnat jako ještě nikdy. Máme pro vás zapečenou i pálivou variantu s chutí orientu.

Dotáhněte kaši k dokonalosti. Shutterstock

Patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Bramborovou kaši si dopřáváme s řízkem, sekanou nebo třeba s pečenou rybou. Milují ji ale i ve světě, v Irsku se podává s luštěninovou omáčkou, ve Švédsku s masovými kuličkami a ve Spojených státech amerických se velmi často zapéká se zeleninou.

Správný typ brambor

Není tak divu, že se názory na to, jak připravit dokonalou bramborovou kaši, značně liší. Když se budeme držet Čech a Moravy, je potřeba se zaměřit na několik zásadních bodů. Prvním je použití správného typu brambor. Pokud můžete, používejte k přípravě kaše moučné brambory. Jde o varný typ C.

Jsou tou nejlepší volbou, protože v sobě mají hodně škrobu. Díky tomu je rozšťoucháte na hladkou kaši i bez větší námahy. Tvrdší druhy brambor můžete použít na šťouchačky. Kaše z brambor bohatých na škrob lépe absorbuje smetanu a nestane se vám, že bude moc vodová nebo snad nerovnoměrně dochucená.

Použít můžete i brambory varného typu B, které mají sice škrobu o něco méně, ale zase bude hutnější. Naopak nepoužívejte brambory varného typu A. Kromě toho, že obsahují málo škrobu a hodně vody, jsou tvrdší a kaše by pak mohla chutnat gumově a být vodnatá. Na kašičku také brambory vždycky oloupejte škrabkou. Slupku můžete sice s klidem v duši nechat ve šťouchaných bramborách, ale v kaši rozhodně ne. Ta se totiž vyznačuje především svou jemností a hladkostí.

Tajné ingredience

Dalším důležitým bodem je příprava ingrediencí. Kaši dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete, můžete jí dodat chuť i pomocí čerstvě nasekané pažitky. Nešetřete na másle ani na smetaně. Tu použijte spíš než mléko. Je sice tučnější, ale kaše s ní lépe chutná a není moc řídká. Odměnou vám bude plná chuť. Mléko použít můžete, v takovém případě ovšem preferujte spíše kravské plnotučné. Tajnou ingrediencí je pak použití vaječného žloutku.

Tak to dělá třeba vyhlášený český šéfkuchař a hvězda pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich. Ten nechá brambory (750 gramů) vařit v osolené vodě, potom je rozmačká a přidá k nim 45 mililitrů mléka, 15 mililitrů smetany ke šlehání a 60 gramů másla. Po vyšlehání celé směsi vmíchá do kaše jeden vaječný žloutek, sůl a pepř. Pak hodí kaši do trouby. Na to budete potřebovat zapékací nádobu. Kaši pečte na 200 °C po dobu dvaceti minut. Vršek bude hezky zlatavý a plný chuti.

Zapečená kaše, zdroj: Shutterstock

Indická bramborová kaše

Protože obyčejná bramborová kaše může být někdy nuda, naučíme vás i tu indickou. Mnozí Češi totiž přidávají do kaše kari, ale to nedělejte, chuť to příliš nezvýrazní. Abyste dosáhli plné chuti, musíte použít čerstvé ingredience. Zajímavé je, že v Indii se brambory nepřipravují s mlékem ani máslem. Tento recept je tak vhodný i pro vegany.

Nejprve uvařte brambory tak, jak jste zvyklí. Potom je oloupejte a rozmačkejte. A jde se ochucovat! Na šest brambor (dvě porce) si přichystejte dvě polévkové lžíce oleje, půl hrníčku nasekané červené cibulky, dvě čerstvé zelené chilli papričky, jednu lžičku římského kmínu, jednu lžičku čerstvého nebo sušeného koriandru, půl lžičky kajenského pepře a půl lžičky černého pepře.

Indická bramborová kaše, zdroj: Shutterstock

Přidejte lžičku soli a pokud chcete, nasekejte jarní cibulku, kterou kaši zlehka posypejte na ozdobu. Pokud budete chtít kaši vláčnější, přidejte do ní namísto mléka pár lžic vody.

A malý tip na závěr: Pokud příliš nemusíte pálivé, uberte na papričkách a pepři.

zdroje: veganricha.com, allrecipes.com, ireceptar.cz

Nejnovější články

Češi v tomhle kvízu padají jako švestky. Zvládnete rozlišit "s" a "z" lépe než zbytek národa? Stačí získat 5/10

Kateřina Špačková
11. 11. 2025, 11:20
Lifestyle

I ti, kdo si myslí, že mají pravopis v malíku, často znejistí u jediného písmene. „S“ nebo „z“ vypadají jako zdánlivá maličkost, která dokáže zamotat hlavu i zkušeným pisatelům. Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jestli by vás učitelka pochválila – nebo zda je čas zopakovat si pravidla českého pravopisu.

Psí plemena, která se nejvíce hodí k ženám: Zdobí víc než drahá kabelka a chápou víc než muži

Tereza Havlíčková
11. 11. 2025, 11:18
Lifestyle

Pes je často víc než domácí mazlíček. Má roli společníka, přítele a ochránce. Ženy si vybírají psy nejen podle vzhledu, ale i podle povahy, přizpůsobivosti a toho, jak zapadají do jejich životního stylu. Ať už žijete ve městě, milujete pohyb v přírodě nebo toužíte po mazlivém kamarádovi na gauč, existuje plemeno, které k vám bude dokonale ladit.

Takto vypadala nejkrásnější žena 18. století. Líbila by se mužům i dnes?

Hana Bulejová
10. 11. 2025, 15:27
Lifestyle

Každá doba má svůj ideál krásy – a ten z 18. století by dnešnímu vkusu nejspíš pořádně zamotal hlavu. Tehdejší ženy se řídily úplně jinými pravidly, jejich krása byla umělá, přísně stylizovaná a často i nebezpečná pro zdraví. V době korzetů, běloby a obřích účesů se stala symbolem postavení i společenské moci.

Sedm smrtelných módních hříchů, které předvádějí zejména Češky. Cizinky jen pohoršeně kroutí hlavou

Alex Křížová
10. 11. 2025, 11:15
Lifestyle

České ženy mají cit pro praktičnost, ale občas se v ní ztratí špetka stylu. Tam, kde by měl být nápad, často vítězí pohodlí nebo zvyky, které už dávno nepatří do současné módy. Přestože se mnohé z nás snaží držet krok se světem, některé módní přešlapy se na českých ulicích objevují se železnou pravidelností.