Zpět na kategorii

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních Shutterstock

Nejvíce teď asi zklameme milovníky anglických snídaní, kde tvoří jednu z hlavních ingrediencí vajíčka. Ta jsou právě onou problematickou potravinou, které byste se na snídani v hotelu měli raději vyhnout. Není totiž vejce jako vejce. To, co se na první pohled zdá jako důvěrně známá surovina, je často ve skutečnosti něco, co byste si sami dobrovolně doma neuvařili.

Kvantita na úkor kvality

Míchaná vajíčka, kterých si můžete nabrat co hrdlo ráčí ze švédského stolu v hotelu, mají jednu nepěknou vlastnost. Jsou totiž v mnoha případech z prášku. Že jste nikdy neslyšeli o práškových vejcích? Nedivíme se, není to zrovna věc, kterou by se provozovatelé ubytovacích služeb chtěli chlubit.

Míchaná vejce hotely často připravují ze sušené směsi, zdroj: Shutterstock

Důvod, proč hotely využívají tento produkt, je přitom zcela prozaický. Jedná se o levnější způsob, jak připravit velké množství míchaných vajec, abyste nakrmili mnoho hostů najednou. Jenže sušená vejce mají pochopitelně mnohem horší kvalitu než ta čerstvá. Kromě toho, že jejich textura je poněkud zvláštní, není přirozená ani jejich barva, natožpak chuť.

Při sušení vajec navíc dochází k tepelným úpravám, které ničí část cenných živin. Vitamíny skupiny B nebo vitamin D, které jsou přirozeně obsažené v čerstvých vejcích, se tak ve výsledném produktu vyskytují jen v omezeném množství. Hosté sice dostanou vizuálně podobný pokrm, ale z hlediska výživové hodnoty už to není taková výhra.

Přidané látky pro lákavější vzhled

Sušená i tekutá vejce, která se v hotelových kuchyních používají, procházejí zpracováním, při němž se do nich přidávají různé stabilizátory. Ty mají zajistit, aby směs dlouho vydržela a vypadala stále čerstvě. Díky nim mají vejce na první pohled sytě žlutý odstín a nerozpadají se na talíři, i když byla připravena několik hodin předem.

Z pohledu hosta to vypadá dobře, ale vaše tělo rozhodně neocení přítomnost látek, které byste si doma do jídla sami nepřidali. Tyto chemické přísady mimo jiné zajišťují, že produkt můžete také déle skladovat. Pokud jste tak někdy měli pocit, že míchaná vejce v hotelu chutnají trochu uměle, je to právě tímto technologickým zpracováním.

Chuť takových vajíček je mdlá a konzistence může působit spíše gumově či mazlavě. Některé směsi dokonce obsahují i barviva, aby se vykompenzovala ztráta přirozeného odstínu při sušení. Výsledek sice působí na oko lákavě, ale k autentické potravině má velmi daleko.

Špatně skladovaná vajíčka mohou obsahovat nebezpečné bakterie, zdroj: Shutterstock

Hrozí i nákaza bakteriemi

Dalším rizikem jsou tekutá vejce, která se dodávají do hotelových kuchyní ve velkém. Tyto směsi jsou sice pasterizované, ale pokud nejsou správně skladovány, mohou se v nich i přesto množit bakterie (například Salmonella). V hotelových kuchyních, které denně připravují stovky porcí, se občas může stát, že se směs nechá stát delší dobu při pokojové teplotě. Tím se vytvoří prostředí vhodné pro množení mikroorganismů.

Problém je i v tom, že jakmile se do kanystru s tekutými vejci dostane vzduch nebo drobná nečistota, riziko kontaminace výrazně stoupá. Vejce jsou totiž pro bakterie velmi výživným prostředím a k jejich množení stačí jen malá odchylka od správných hygienických podmínek.

Odborníci navíc upozorňují, že bakterie v takto zpracovaných produktech nemusí být vždy odhalitelné chuťově ani vzhledem. Pokrm často vypadá i chutná relativně normálně, přesto ale může obsahovat nebezpečné bakterie. Konzumace takového jídla pak může vést k prudkým zažívacím potížím od bolestí břicha přes zvracení až po několikadenní průjem.

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!