Zpět na kategorii

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních. Až zjistíte, z čeho jsou, zvedne se vám žaludek!

Věra Krausová
6. 9. 2025, 5:56
Cestování

Pokud rádi cestujete po České republice nebo do zahraničí, určitě si čas od času rádi dopřejete v hotelu či penzionu snídani formou bufetu. Samoobslužný systém, kdy si na talíř můžete dát, na co máte zrovna chuť, se jeví jako příjemný způsob občerstvení. Některé pokrmy však nejsou tím, čím se zdají být.

Šéfkuchař varuje: Toto nikdy nejezte na hotelových snídaních Shutterstock

Nejvíce teď asi zklameme milovníky anglických snídaní, kde tvoří jednu z hlavních ingrediencí vajíčka. Ta jsou právě onou problematickou potravinou, které byste se na snídani v hotelu měli raději vyhnout. Není totiž vejce jako vejce. To, co se na první pohled zdá jako důvěrně známá surovina, je často ve skutečnosti něco, co byste si sami dobrovolně doma neuvařili.

Kvantita na úkor kvality

Míchaná vajíčka, kterých si můžete nabrat co hrdlo ráčí ze švédského stolu v hotelu, mají jednu nepěknou vlastnost. Jsou totiž v mnoha případech z prášku. Že jste nikdy neslyšeli o práškových vejcích? Nedivíme se, není to zrovna věc, kterou by se provozovatelé ubytovacích služeb chtěli chlubit.

Míchaná vejce hotely často připravují ze sušené směsi, zdroj: Shutterstock

Důvod, proč hotely využívají tento produkt, je přitom zcela prozaický. Jedná se o levnější způsob, jak připravit velké množství míchaných vajec, abyste nakrmili mnoho hostů najednou. Jenže sušená vejce mají pochopitelně mnohem horší kvalitu než ta čerstvá. Kromě toho, že jejich textura je poněkud zvláštní, není přirozená ani jejich barva, natožpak chuť.

Při sušení vajec navíc dochází k tepelným úpravám, které ničí část cenných živin. Vitamíny skupiny B nebo vitamin D, které jsou přirozeně obsažené v čerstvých vejcích, se tak ve výsledném produktu vyskytují jen v omezeném množství. Hosté sice dostanou vizuálně podobný pokrm, ale z hlediska výživové hodnoty už to není taková výhra.

Přidané látky pro lákavější vzhled

Sušená i tekutá vejce, která se v hotelových kuchyních používají, procházejí zpracováním, při němž se do nich přidávají různé stabilizátory. Ty mají zajistit, aby směs dlouho vydržela a vypadala stále čerstvě. Díky nim mají vejce na první pohled sytě žlutý odstín a nerozpadají se na talíři, i když byla připravena několik hodin předem.

Z pohledu hosta to vypadá dobře, ale vaše tělo rozhodně neocení přítomnost látek, které byste si doma do jídla sami nepřidali. Tyto chemické přísady mimo jiné zajišťují, že produkt můžete také déle skladovat. Pokud jste tak někdy měli pocit, že míchaná vejce v hotelu chutnají trochu uměle, je to právě tímto technologickým zpracováním.

Chuť takových vajíček je mdlá a konzistence může působit spíše gumově či mazlavě. Některé směsi dokonce obsahují i barviva, aby se vykompenzovala ztráta přirozeného odstínu při sušení. Výsledek sice působí na oko lákavě, ale k autentické potravině má velmi daleko.

Špatně skladovaná vajíčka mohou obsahovat nebezpečné bakterie, zdroj: Shutterstock

Hrozí i nákaza bakteriemi

Dalším rizikem jsou tekutá vejce, která se dodávají do hotelových kuchyní ve velkém. Tyto směsi jsou sice pasterizované, ale pokud nejsou správně skladovány, mohou se v nich i přesto množit bakterie (například Salmonella). V hotelových kuchyních, které denně připravují stovky porcí, se občas může stát, že se směs nechá stát delší dobu při pokojové teplotě. Tím se vytvoří prostředí vhodné pro množení mikroorganismů.

Problém je i v tom, že jakmile se do kanystru s tekutými vejci dostane vzduch nebo drobná nečistota, riziko kontaminace výrazně stoupá. Vejce jsou totiž pro bakterie velmi výživným prostředím a k jejich množení stačí jen malá odchylka od správných hygienických podmínek.

Odborníci navíc upozorňují, že bakterie v takto zpracovaných produktech nemusí být vždy odhalitelné chuťově ani vzhledem. Pokrm často vypadá i chutná relativně normálně, přesto ale může obsahovat nebezpečné bakterie. Konzumace takového jídla pak může vést k prudkým zažívacím potížím od bolestí břicha přes zvracení až po několikadenní průjem.

Nejnovější články

Fenomén podzimní melancholie (SAD): Jak rozpoznat a bojovat proti sezónní afektivní poruše

Martina Weber
21. 10. 2025, 9:03
Lifestyle

Každý rok to přijde stejně. Léto se s námi rozloučí, dny se zkrátí, ráno je tma, večer ještě větší tma a z někdejších ranních optimistů se stávají profesionální převalovači v posteli. Najednou se vám nechce nikam, všechno je tak nějak šedé a kávu pijete už ne pro radost, ale pro přežití. Říkáte si, že to bude tím počasím. A máte pravdu. To, co většina lidí považuje za běžnou podzimní únavu, má totiž své vědecké jméno – sezónní afektivní porucha, zkráceně SAD.

Módní guru radí: Nejkreativnější výstřelky podzimu 2025, se kterými budete za hvězdu

Tereza Havlíčková
20. 10. 2025, 9:29
Lifestyle

Podzim 2025 přeje odvážným. Módní návrháři se tentokrát nebojí vrátit k devadesátkám, punkové estetice ani k přehnané eleganci. Na přehlídkách v Paříži, Miláně i New Yorku se objevila směsice stylů, která překvapivě funguje. Od pirátských kozaček přes zářivou barvu chartreuse až po leopardí vzory a mohutná ramena – letošní sezóna je o sebevědomí, hře s texturami a zábavě.

Vždycky jsem byla páté kolo u vozu, ale pak jsem si řekla "DOST!" Tohle by měla udělat každá nešťastná žena

Kateřina Špačková
20. 10. 2025, 9:27
Lifestyle

Každá z nás někdy ztratila samu sebe ve snaze být oblíbená, užitečná nebo dokonalá. Jenže život není o tom, kolik lidí nás má rádo – ale o tom, jak moc máme rády samy sebe. Když pochopíte, že „ne“ není sprosté slovo a že vaše hodnota není odvislá od mínění druhých, začne se měnit všechno.

Podzimní móda podle Ani Geislerové: Levné může být krásné, stačí vkus a dobrý nápad. Inspirujte se jejími modely

Zuzana Salah
20. 10. 2025, 8:39
Lifestyle

Aňa Geislerová je symbolem přirozené elegance, která nevychází z luxusu, ale z citu pro detail. Dokáže spojit ženskost, nápad a pohodlí tak, že i obyčejný kabát působí jako módní vyznání. Její podzimní styl je důkazem, že s trochou vkusu a kreativity se dá vytvořit půvabný outfit i bez vysokých nákladů.

Mužská "rýmička" je závažná nemoc. Vědci našli důkaz, že muži trpí skutečně více než ženy

Tereza Havlíčková
20. 10. 2025, 8:37
Lifestyle

Když muž onemocní, svět se na chvíli zastaví. Zatímco ženy zvládají nachlazení mezi vařením, prací a péčí o rodinu, muži často skončí v posteli s výrazem, který by se hodil spíš k těžké chřipce než k obyčejné rýmě. A i když se o tom často vtipkuje, věda má jasno – mužská „rýmička“ opravdu existuje.