Zpět na kategorii

Potřete syrová vajíčka olejem a uvidíte zázrak. Budete litovat, že jste to nedělali dřív

Michaela Hanelová
22. 11. 2024, 12:32
Rady a tipy

Máte doma hromadu vajec a nevíte, jak je co nejdéle uchovat čerstvá? V Německu mají na to jednoduchý trik: natírají syrová vejce olejem. Zkuste to a uvidíte zázraky.

Vařené vejce v bílém kalíšku se lžičkou, v pozadí další vejce
Foto: Unsplash

Jak nejlépe skladovat vajíčka?

Skladování vajec se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale skrývá v sobě několik překvapivých detailů. Většina z nás automaticky uloží vejce do lednice, ale je to skutečně nutné? V teplejších zemích vejce skladují při pokojové teplotě a v obchodech je vůbec v chladicích boxech nenajdete.

Optimální teplota pro skladování vajec je mezi 2 až 5 °C. Při této teplotě a v poloze kulatou stranou dolů nebo na boku vydrží vejce déle čerstvá. Ale pokud vejce spotřebováváte průběžně během týdne, nemusíte je nutně chladit. Stačí teplota pod 10 °C.

Proč prodlužovat trvanlivost vajec?

V dnešní době, kdy ceny potravin stále rostou, je schopnost uchovat potraviny déle více než vítaná. Pokud narazíte na výhodnou nabídku a můžete nakoupit vejce ve větším množství, je dobré vědět, jak je uchovat čerstvá co nejdéle. „Nemám doma velký mrazák, takže hledám jiné způsoby, jak skladovat potraviny,“ říká Petr, nadšený kuchař z Prahy.

Jednou z možností je mražení vajec bez skořápky. Můžete je rozklepnout do tvořítek na led nebo nalít do igelitového sáčku či plastové krabičky. Pamatujte, že zmrazené vejce zvětší svůj objem, takže nechávejte dostatek prostoru. Tato metoda je ideální pro přípravu míchaných vajec nebo pečení, ale co když chcete zachovat vejce v jejich původním stavu?

Romantická kompozice hnědých vajíček v kartonovém obalu

Staré metody bez použití lednice

Pokud chcete ušetřit na energiích nebo jednoduše nemáte dostatek místa v lednici, můžete se obrátit na osvědčené metody našich předků. Tyto postupy umožňují skladovat vejce mimo chladicí zařízení a přesto zachovat jejich čerstvost.

Jednou z tradičních metod je použití vodního skla nebo vápna. Vejce se ponoří do roztoku vodního skla (křemičitan sodný) ve velké sklenici nebo nádobě. „Moje babička skladovala vejce ve vodním skle a vydržela jí čerstvá celý rok,“ vzpomíná Jana z Brna. Tento roztok vytvoří kolem vajíčka ochrannou vrstvu, která zabrání pronikání bakterií a vzduchu.

Potřete vajíčka olejem a uvidíte zázraky

A teď se dostáváme k německému triku: potírání vajec olejem. Tato metoda je jednoduchá a účinná. Vejce potřete ze všech stran slunečnicovým nebo řepkovým olejem a uložíte zpět do krabičky špičkou dolů. Uskladněte je na chladném místě a každý měsíc krabičku otočte. Takto mohou vejce vydržet až 9 měsíců.

„Olejem vytvoříte na skořápce bariéru, která brání vniknutí bakterií a zpomaluje odpařování vlhkosti,“ vysvětluje dietoložka Anna Novotná. „Je to jednoduchý způsob, jak prodloužit trvanlivost vajec bez potřeby speciálních zařízení.“

Čerstvá vejce v kartonovém obalu na farmářském trhu

Proč to funguje a je to skutečně bezpečné?

Skořápka vajíčka je porézní a umožňuje výměnu plynů a vlhkosti mezi vnitřkem a okolím. Natřením olejem tyto póry uzavřete, což zpomalí proces stárnutí. Je to jako dát vajíčku ochranný obal. Tato metoda je bezpečná, pokud dodržíte několik zásad.

Používejte pouze čerstvá a nepoškozená vejce, vejce před natíráním neumývejte, abyste neodstranili přirozenou ochrannou vrstvu, používejte jedlý olej, ideálně bez výrazné chuti a vůně a skladujte vejce na chladném a tmavém místě.

Další tipy pro skladování vajec

Udržujte stálou teplotu: Vejce nemají ráda teplotní výkyvy. „Časté změny teplot mohou způsobit kondenzaci vlhkosti na skořápce a podpořit růst bakterií,“ varuje hygienik Tomáš Král. Nevystavujte vejce přímému slunečnímu záření: Světlo může urychlit rozklad některých složek ve vejci. Skladujte vejce odděleně od silně aromatických potravin, protože vejce mohou absorbovat pachy přes skořápku.

Vejce na hniličku servírované na topince vedle hrnku s kávou

Jak zjistit, že jsou vajíčka skutečně čerstvá?

Pokud si nejste jisti, zda je vejce ještě čerstvé, můžete použít jednoduchý test s vodou:

  1. Ponořte vejce do sklenice s vodou.
  2. Čerstvé vejce klesne ke dnu a zůstane ležet.
  3. Starší vejce se začne zvedat špičkou nahoru.
  4. Pokud vejce plave na hladině, není již vhodné ke konzumaci.

Vejce a jejich skladování v jiných zemích

Možná jste si všimli, že v některých zemích, jako jsou USA, se vejce vždy skladují v chladu, zatímco v Evropě často ne. Důvodem jsou rozdíly v legislativě a přístupu ke zpracování vajec. V USA se vejce myjí a dezinfikují, což odstraní přirozenou ochrannou vrstvu na skořápce. Proto je nutné je skladovat v chladu. V Evropě se vejce obvykle nemyjí, aby si tuto vrstvu zachovala, a mohou být skladována při pokojové teplotě.

Nejnovější články

Tisíce domácností hyzdí stejná dekorace. Designérům z ní praská cévka, Češi ji hrdě vystavují jako svatý grál

Karla Michalíková
19. 9. 2025, 20:17
Rady a tipy

Zkuste se zamyslet nad svým domovem. Co vám padne do oka jako první? Že by lednice posetá magnetkami z cest? Poličky plné figurek slonů nebo stěny dětského pokoje ozdobené svítícími hvězdičkami? Tyto předměty, které v sobě nesou tolik vzpomínek, mohou být terčem kritiky ze strany designérů. Proč se nevinná záliba ve sběratelství stala symbolem kýče a nevkusu? A je to opravdu taková katastrofa?

Bylo rozhodnuto: Tohle jsou nejlepší podzimní destinace pro rok 2025: Většinu z nich mají Češi až nesmyslně blízko

Monika Brešťanská
19. 9. 2025, 13:40
Cestování

Pokud máte pocit, že léto je nejlepší období na cestování, ještě jste nebyli na tom správném místě na podzim. Navštivte některou z pěti podzimních destinací, které máte blíž než si myslíte. Zažijete krásné výhledy, hřejivou atmosféru měst, ochutnáte nejlepší vína a pokocháte se pohledem na podzimní moře.

Tohle jídlo Češi milují, ale šéfkuchaři ho nazývají největším blafem střední Evropy. Francouz by to rovnou spláchl

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 11:47
Lifestyle

Tlačenka je v Česku bezpochyby tradiční pivní lahůdka. Někteří Češi si bez ní nedovedou představit zabijačku a soudí, že správná domácí tlačenka je logickým vyústěním poctivé řeznické práce. Jenže to, co si mnozí dávají s octem, cibulí a čerstvým chlebem, bývá ze strany gastronomických odborníků označováno za největší masný blaf střední Evropy – a polskou tlačenku dokonce portál TasteAtlas vyhlásil za nejhorší masný výrobek na světě.

Tohle se žene z Afriky přímo na Česko. Následující dny se zapíšou mezi nejextrémnější v historii

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 9:41
Rady a tipy

Meteorologové předpovědi na nadcházející dny sledují s úžasem i mírnými obavami: Nad střední Evropu se žene nebývale teplý vzduch přímo z Afriky, který během několika hodin zvedne zářijové teploty v Česku až k tropickým třicítkám. Slunečné, jasné dny, kdy bude rtuť teploměru šplhat ke 30 °C, nejsou v druhé polovině září zcela běžné, a právě letošní výkyv, extrémní déšť a náhlé prudké oteplení budou patřit do historických tabulek rekordů.

Největší ostuda v bytě: Tato drobnost prozradí, že počítáte každou korunu. Před návštěvou ji raději ukliďte

Adriana Singerová
19. 9. 2025, 9:05
Rady a tipy

Na první pohled působí byt upraveně a čistě, ale právě zdánlivé detaily často prozradí mnohem víc, než by si jeho obyvatel přál. Ať už chystáte domov na běžnou návštěvu, narozeninovou oslavu, nebo víkendové posezení se známými, právě drobnosti umí vyvolat otázky, jestli majitel na zútulňování interiéru příliš nešetří.

Tento výrobek z domácnosti používáme všichni. Přitom pomalu otravuje vzduch, který dýcháme

Hana Raiskubová
18. 9. 2025, 23:43
Rady a tipy

Možná ho máte také doma a libujete si nad jeho vůní, a přitom ani zdaleka netušíte, jak moc je tento výrobek nebezpečný lidskému zdraví. Obsahuje totiž škodlivé a těkavé látky, které mohou podráždit oči a nosní sliznici, a dokonce vyvolat dušnost a astma. Schopnost filtrovat vzduch a eliminovat škodlivé látky ve vzduchu mají přitom i přírodní prostředky, které zvládnete vyrobit svépomocí.