Mikrovlnky mají totiž celou řadu nevýhod, a proto jsou čím dál častěji považovány za postkomunistický přežitek. Ohřívané jídlo přichází v mikrovlnné troubě o svou chuť, vůni i strukturu, ztrácí cenné výživné látky a ohřívá se často zcela nerovnoměrně.
To pak vede k tomu, že se musí do mikrovlnky vkládat i opakovaně, a přesto i potom hrozí, že bude nějaká surovina ještě studená, zatímco další už úplně vře.
Je zdravější, a taky umí vařit
Sice není mezi elektrospotřebiči žádnou novinkou, přesto ji spoustu lidí dosud nezná ani neví, jak funguje. Parní trouba přitom představuje skvělou alternativu k mikrovlnce, ale oproti ní toho umí mnohem víc.

Neslouží pouze k ohřívání hotového jídla, můžete v ní rovnou i něco upéct či uvařit. Hotový pokrm si přitom díky tomu, že teplota páry nepřesahuje 100 °C, zachovává všechny důležité živiny, a co je pro mnohé hlavní – svou přirozenou chuť a vůni. Okamžitě můžete dát sbohem třeba ohřívanému kuřecímu masu s divnou drůbeží pachutí.
Není tedy překvapivé, že si parní trouby získaly srdce nejen profesionálních kuchařů, ale i běžných spotřebitelů. Příjemným bonusem je i zdravější vaření. K přípravě jídla s touto modernější troubou nepotřebujete potraviny příliš dochucovat ani používat moc tuku.
Dveře k prozkoumávání opravdové chuti kvalitních potravin se tak otevírají dokořán. Pokud budete připravovat maso, dostane vás jeho šťavnatost. Zelenina bude krásně křupavá a při pečení sladkých dobrot zas můžete počítat místo zdrclého těsta s nadýchanými výsledky.
Programy jako z budoucnosti jsou už realitou
S vařením v parní troubě šetříte nejen své chuťové pohárky, ale i čas. Díky jinému typu ohřevu jídlo připravíte zhruba o 20 % rychleji. Udělat si v ní navíc můžete třeba i několik jídel dohromady, podobně jako v parním hrnci, ale bez toho, aby se jednotlivé vůně mísily a pokazily výsledek. Když troubě zadáte, že budete vařit například mrkev, brambory a rybu, můžete si zvolit, jak propečené jednotlivé složky chcete, a ona vám pak sama bude hlásit, kdy jednotlivá patra přidávat. Nikdy se vám už nestane, že by něco bylo uvařeno málo – nebo moc.
V běžných parních troubách můžete jídlo vařit, dusit, péct i zapékat. Bez průtahů tak připravíte třeba šťavnatou zeleninu, zapečené kuře s bramborami nebo dokonce upečete výborný chleba.
Kombinované parní trouby běžně nabízejí i nadstandardní módy. Můžete si tak od nich nechat připravit jogurt nebo v nich vařit metodou „sous-vide“, což je technologie přípravy potravin, se kterou šéfkuchaři v restauracích dosahují těch nejlahodnějších výsledků.
Jedná se o přípravu jídel v zavakuovaném sáčku při přesně nastavené teplotě. Například u masa pak můžete očekávat jedinečnou křehkost a perfektní propečení s texturou, která bývá k vidění jen v kvalitních gastro podnicích.

Umí to sama – a bezpečně
Mnohé jistě potěší i fakt, že parní troubu není potřeba komplikovaně čistit. Pokud je totiž vybavena takzvaným pyrolytickým čištěním, umí to dělat efektivně sama. Toto čištění využívá teplotu až 500 °C k tomu, aby spálilo a tím zlikvidovalo veškeré nečistoty. Po skončení programu a vychladnutí trouby vás čeká jen rychlé setření povrchu vlhkým hadříkem bez jakékoliv chemie.
Oproti tomu mikrovlnné trouby zůstávají semeništěm bakterií a zdrojem nebezpečných zdravotních komplikací, protože ohřev nevyužívá vysoké teploty a samotné vlny choroboplodné zárodky ničit neumí. Aby bylo její používání bezpečné, musela by se důkladně vyčistit po každém použití, což, ruku na srdce, nikdo nedělá.