Zpět na kategorii

Mikrovlnka už je za zenitem. Tento spotřebič ji už brzy definitivně nahradí. Jídlo chutná lépe a je zdravější

Anna Adlerová
8. 9. 2025, 10:47
Technologie

K ohřívání pokrmů dnes už mikrovlnku používá čím dál méně lidí. Svou oblibu ztrácí jak kvůli „znehodnocování potravin“, tak kvůli tomu, že už jsou dnes na trhu mnohem lepší vychytávky, které jí mohou směle konkurovat ve všech aspektech přípravy jídla.

Mikrovlnky už budou brzy passé. Shutterstock

Mikrovlnky mají totiž celou řadu nevýhod, a proto jsou čím dál častěji považovány za postkomunistický přežitek. Ohřívané jídlo přichází v mikrovlnné troubě o svou chuť, vůni i strukturu, ztrácí cenné výživné látky a ohřívá se často zcela nerovnoměrně.

To pak vede k tomu, že se musí do mikrovlnky vkládat i opakovaně, a přesto i potom hrozí, že bude nějaká surovina ještě studená, zatímco další už úplně vře.

Je zdravější, a taky umí vařit

Sice není mezi elektrospotřebiči žádnou novinkou, přesto ji spoustu lidí dosud nezná ani neví, jak funguje. Parní trouba přitom představuje skvělou alternativu k mikrovlnce, ale oproti ní toho umí mnohem víc.

Parní trouba je všestranným pomocníkem: uvaří, podusí i upeče. Zdroj: Shutterstock

Neslouží pouze k ohřívání hotového jídla, můžete v ní rovnou i něco upéct či uvařit. Hotový pokrm si přitom díky tomu, že teplota páry nepřesahuje 100 °C, zachovává všechny důležité živiny, a co je pro mnohé hlavní – svou přirozenou chuť a vůni. Okamžitě můžete dát sbohem třeba ohřívanému kuřecímu masu s divnou drůbeží pachutí.

Není tedy překvapivé, že si parní trouby získaly srdce nejen profesionálních kuchařů, ale i běžných spotřebitelů. Příjemným bonusem je i zdravější vaření. K přípravě jídla s touto modernější troubou nepotřebujete potraviny příliš dochucovat ani používat moc tuku.

Dveře k prozkoumávání opravdové chuti kvalitních potravin se tak otevírají dokořán. Pokud budete připravovat maso, dostane vás jeho šťavnatost. Zelenina bude krásně křupavá a při pečení sladkých dobrot zas můžete počítat místo zdrclého těsta s nadýchanými výsledky.

Programy jako z budoucnosti jsou už realitou

S vařením v parní troubě šetříte nejen své chuťové pohárky, ale i čas. Díky jinému typu ohřevu jídlo připravíte zhruba o 20 % rychleji. Udělat si v ní navíc můžete třeba i několik jídel dohromady, podobně jako v parním hrnci, ale bez toho, aby se jednotlivé vůně mísily a pokazily výsledek. Když troubě zadáte, že budete vařit například mrkev, brambory a rybu, můžete si zvolit, jak propečené jednotlivé složky chcete, a ona vám pak sama bude hlásit, kdy jednotlivá patra přidávat. Nikdy se vám už nestane, že by něco bylo uvařeno málo – nebo moc.

V běžných parních troubách můžete jídlo vařit, dusit, péct i zapékat. Bez průtahů tak připravíte třeba šťavnatou zeleninu, zapečené kuře s bramborami nebo dokonce upečete výborný chleba.

Kombinované parní trouby běžně nabízejí i nadstandardní módy. Můžete si tak od nich nechat připravit jogurt nebo v nich vařit metodou „sous-vide“, což je technologie přípravy potravin, se kterou šéfkuchaři v restauracích dosahují těch nejlahodnějších výsledků.

Jedná se o přípravu jídel v zavakuovaném sáčku při přesně nastavené teplotě. Například u masa pak můžete očekávat jedinečnou křehkost a perfektní propečení s texturou, která bývá k vidění jen v kvalitních gastro podnicích.

Parní trouba udrží jídlo šťavnaté, zatímco mikrovlnka ho často vysušuje. Zdroj: Shutterstock

Umí to sama – a bezpečně

Mnohé jistě potěší i fakt, že parní troubu není potřeba komplikovaně čistit. Pokud je totiž vybavena takzvaným pyrolytickým čištěním, umí to dělat efektivně sama. Toto čištění využívá teplotu až 500 °C k tomu, aby spálilo a tím zlikvidovalo veškeré nečistoty. Po skončení programu a vychladnutí trouby vás čeká jen rychlé setření povrchu vlhkým hadříkem bez jakékoliv chemie.

Oproti tomu mikrovlnné trouby zůstávají semeništěm bakterií a zdrojem nebezpečných zdravotních komplikací, protože ohřev nevyužívá vysoké teploty a samotné vlny choroboplodné zárodky ničit neumí. Aby bylo její používání bezpečné, musela by se důkladně vyčistit po každém použití, což, ruku na srdce, nikdo nedělá.

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!