Zpět na kategorii

Mikrovlnka už je za zenitem. Tento spotřebič ji už brzy definitivně nahradí. Jídlo chutná lépe a je zdravější

Anna Adlerová
8. 9. 2025, 10:47
Technologie

K ohřívání pokrmů dnes už mikrovlnku používá čím dál méně lidí. Svou oblibu ztrácí jak kvůli „znehodnocování potravin“, tak kvůli tomu, že už jsou dnes na trhu mnohem lepší vychytávky, které jí mohou směle konkurovat ve všech aspektech přípravy jídla.

Mikrovlnky už budou brzy passé. Shutterstock

Mikrovlnky mají totiž celou řadu nevýhod, a proto jsou čím dál častěji považovány za postkomunistický přežitek. Ohřívané jídlo přichází v mikrovlnné troubě o svou chuť, vůni i strukturu, ztrácí cenné výživné látky a ohřívá se často zcela nerovnoměrně.

To pak vede k tomu, že se musí do mikrovlnky vkládat i opakovaně, a přesto i potom hrozí, že bude nějaká surovina ještě studená, zatímco další už úplně vře.

Je zdravější, a taky umí vařit

Sice není mezi elektrospotřebiči žádnou novinkou, přesto ji spoustu lidí dosud nezná ani neví, jak funguje. Parní trouba přitom představuje skvělou alternativu k mikrovlnce, ale oproti ní toho umí mnohem víc.

Parní trouba je všestranným pomocníkem: uvaří, podusí i upeče. Zdroj: Shutterstock

Neslouží pouze k ohřívání hotového jídla, můžete v ní rovnou i něco upéct či uvařit. Hotový pokrm si přitom díky tomu, že teplota páry nepřesahuje 100 °C, zachovává všechny důležité živiny, a co je pro mnohé hlavní – svou přirozenou chuť a vůni. Okamžitě můžete dát sbohem třeba ohřívanému kuřecímu masu s divnou drůbeží pachutí.

Není tedy překvapivé, že si parní trouby získaly srdce nejen profesionálních kuchařů, ale i běžných spotřebitelů. Příjemným bonusem je i zdravější vaření. K přípravě jídla s touto modernější troubou nepotřebujete potraviny příliš dochucovat ani používat moc tuku.

Dveře k prozkoumávání opravdové chuti kvalitních potravin se tak otevírají dokořán. Pokud budete připravovat maso, dostane vás jeho šťavnatost. Zelenina bude krásně křupavá a při pečení sladkých dobrot zas můžete počítat místo zdrclého těsta s nadýchanými výsledky.

Programy jako z budoucnosti jsou už realitou

S vařením v parní troubě šetříte nejen své chuťové pohárky, ale i čas. Díky jinému typu ohřevu jídlo připravíte zhruba o 20 % rychleji. Udělat si v ní navíc můžete třeba i několik jídel dohromady, podobně jako v parním hrnci, ale bez toho, aby se jednotlivé vůně mísily a pokazily výsledek. Když troubě zadáte, že budete vařit například mrkev, brambory a rybu, můžete si zvolit, jak propečené jednotlivé složky chcete, a ona vám pak sama bude hlásit, kdy jednotlivá patra přidávat. Nikdy se vám už nestane, že by něco bylo uvařeno málo – nebo moc.

V běžných parních troubách můžete jídlo vařit, dusit, péct i zapékat. Bez průtahů tak připravíte třeba šťavnatou zeleninu, zapečené kuře s bramborami nebo dokonce upečete výborný chleba.

Kombinované parní trouby běžně nabízejí i nadstandardní módy. Můžete si tak od nich nechat připravit jogurt nebo v nich vařit metodou „sous-vide“, což je technologie přípravy potravin, se kterou šéfkuchaři v restauracích dosahují těch nejlahodnějších výsledků.

Jedná se o přípravu jídel v zavakuovaném sáčku při přesně nastavené teplotě. Například u masa pak můžete očekávat jedinečnou křehkost a perfektní propečení s texturou, která bývá k vidění jen v kvalitních gastro podnicích.

Parní trouba udrží jídlo šťavnaté, zatímco mikrovlnka ho často vysušuje. Zdroj: Shutterstock

Umí to sama – a bezpečně

Mnohé jistě potěší i fakt, že parní troubu není potřeba komplikovaně čistit. Pokud je totiž vybavena takzvaným pyrolytickým čištěním, umí to dělat efektivně sama. Toto čištění využívá teplotu až 500 °C k tomu, aby spálilo a tím zlikvidovalo veškeré nečistoty. Po skončení programu a vychladnutí trouby vás čeká jen rychlé setření povrchu vlhkým hadříkem bez jakékoliv chemie.

Oproti tomu mikrovlnné trouby zůstávají semeništěm bakterií a zdrojem nebezpečných zdravotních komplikací, protože ohřev nevyužívá vysoké teploty a samotné vlny choroboplodné zárodky ničit neumí. Aby bylo její používání bezpečné, musela by se důkladně vyčistit po každém použití, což, ruku na srdce, nikdo nedělá.

Nejnovější články

Tento střih vlasů je pro ženy nad 50 hotová katastrofa. Přidává 15 let navíc, přesto jsou jím Češky úplně posedlé

Aneta Kaplanová
8. 9. 2025, 10:15
Lifestyle

Vlasy dokážou ovlivnit první dojem více, než si většina žen uvědomuje. Správně zvolený střih umí rozjasnit tvář, zjemnit rysy a přidat lehkost celému vzhledu. Když se ale sáhne po nesprávné volbě, může být výsledek přesně opačný. Najednou se objeví roky navíc a účes místo mladistvosti dodává vzhledu únavu a těžkost.

Dermatologové varují: Rakovina kůže se nemusí projevit jen znaménkem. Všímejte si toho, co většina lidí ignoruje

Aneta Kaplanová
7. 9. 2025, 22:00
Lifestyle

Rakovina kůže patří mezi nejčastější zhoubné nádory a její výskyt v posledních letech dramaticky stoupá. Přestože si většina lidí spojuje nebezpečí pouze s mateřskými znaménky, realita je mnohem složitější. Lékaři upozorňují, že nemoc se může projevit zcela jinak, než bychom čekali. A právě proto je zásadní být k vlastní kůži pozorný a nepodceňovat ani drobné změny, které by laik snadno přehlédl.

Máte jedno z těchto tří čísel ve svém datu narození? Je to znamení, že jste předurčení k výjimečnému osudu

Hana Dostálová
7. 9. 2025, 11:23
Lifestyle

Věříte na osud? Na to, že některá znamení a čísla v našem životě nejsou jen náhodou, ale nesou v sobě hlubší význam? Numerologie, prastará nauka o významu čísel, tvrdí, že datum našeho narození je klíčem k pochopení naší osobnosti, talentů a životní cesty. A některá čísla dokonce znamenají, že jejich nositel je předurčen k něčemu… většímu.