Zpět na kategorii

Mikrovlnka už je za zenitem. Tento spotřebič ji už brzy definitivně nahradí. Jídlo chutná lépe a je zdravější

Anna Adlerová
8. 9. 2025, 10:47
Technologie

K ohřívání pokrmů dnes už mikrovlnku používá čím dál méně lidí. Svou oblibu ztrácí jak kvůli „znehodnocování potravin“, tak kvůli tomu, že už jsou dnes na trhu mnohem lepší vychytávky, které jí mohou směle konkurovat ve všech aspektech přípravy jídla.

Mikrovlnky už budou brzy passé. Shutterstock

Mikrovlnky mají totiž celou řadu nevýhod, a proto jsou čím dál častěji považovány za postkomunistický přežitek. Ohřívané jídlo přichází v mikrovlnné troubě o svou chuť, vůni i strukturu, ztrácí cenné výživné látky a ohřívá se často zcela nerovnoměrně.

To pak vede k tomu, že se musí do mikrovlnky vkládat i opakovaně, a přesto i potom hrozí, že bude nějaká surovina ještě studená, zatímco další už úplně vře.

Je zdravější, a taky umí vařit

Sice není mezi elektrospotřebiči žádnou novinkou, přesto ji spoustu lidí dosud nezná ani neví, jak funguje. Parní trouba přitom představuje skvělou alternativu k mikrovlnce, ale oproti ní toho umí mnohem víc.

Parní trouba je všestranným pomocníkem: uvaří, podusí i upeče. Zdroj: Shutterstock

Neslouží pouze k ohřívání hotového jídla, můžete v ní rovnou i něco upéct či uvařit. Hotový pokrm si přitom díky tomu, že teplota páry nepřesahuje 100 °C, zachovává všechny důležité živiny, a co je pro mnohé hlavní – svou přirozenou chuť a vůni. Okamžitě můžete dát sbohem třeba ohřívanému kuřecímu masu s divnou drůbeží pachutí.

Není tedy překvapivé, že si parní trouby získaly srdce nejen profesionálních kuchařů, ale i běžných spotřebitelů. Příjemným bonusem je i zdravější vaření. K přípravě jídla s touto modernější troubou nepotřebujete potraviny příliš dochucovat ani používat moc tuku.

Dveře k prozkoumávání opravdové chuti kvalitních potravin se tak otevírají dokořán. Pokud budete připravovat maso, dostane vás jeho šťavnatost. Zelenina bude krásně křupavá a při pečení sladkých dobrot zas můžete počítat místo zdrclého těsta s nadýchanými výsledky.

Programy jako z budoucnosti jsou už realitou

S vařením v parní troubě šetříte nejen své chuťové pohárky, ale i čas. Díky jinému typu ohřevu jídlo připravíte zhruba o 20 % rychleji. Udělat si v ní navíc můžete třeba i několik jídel dohromady, podobně jako v parním hrnci, ale bez toho, aby se jednotlivé vůně mísily a pokazily výsledek. Když troubě zadáte, že budete vařit například mrkev, brambory a rybu, můžete si zvolit, jak propečené jednotlivé složky chcete, a ona vám pak sama bude hlásit, kdy jednotlivá patra přidávat. Nikdy se vám už nestane, že by něco bylo uvařeno málo – nebo moc.

V běžných parních troubách můžete jídlo vařit, dusit, péct i zapékat. Bez průtahů tak připravíte třeba šťavnatou zeleninu, zapečené kuře s bramborami nebo dokonce upečete výborný chleba.

Kombinované parní trouby běžně nabízejí i nadstandardní módy. Můžete si tak od nich nechat připravit jogurt nebo v nich vařit metodou „sous-vide“, což je technologie přípravy potravin, se kterou šéfkuchaři v restauracích dosahují těch nejlahodnějších výsledků.

Jedná se o přípravu jídel v zavakuovaném sáčku při přesně nastavené teplotě. Například u masa pak můžete očekávat jedinečnou křehkost a perfektní propečení s texturou, která bývá k vidění jen v kvalitních gastro podnicích.

Parní trouba udrží jídlo šťavnaté, zatímco mikrovlnka ho často vysušuje. Zdroj: Shutterstock

Umí to sama – a bezpečně

Mnohé jistě potěší i fakt, že parní troubu není potřeba komplikovaně čistit. Pokud je totiž vybavena takzvaným pyrolytickým čištěním, umí to dělat efektivně sama. Toto čištění využívá teplotu až 500 °C k tomu, aby spálilo a tím zlikvidovalo veškeré nečistoty. Po skončení programu a vychladnutí trouby vás čeká jen rychlé setření povrchu vlhkým hadříkem bez jakékoliv chemie.

Oproti tomu mikrovlnné trouby zůstávají semeništěm bakterií a zdrojem nebezpečných zdravotních komplikací, protože ohřev nevyužívá vysoké teploty a samotné vlny choroboplodné zárodky ničit neumí. Aby bylo její používání bezpečné, musela by se důkladně vyčistit po každém použití, což, ruku na srdce, nikdo nedělá.

Nejnovější články

Největší klikaři listopadu 2025 jsou tato dvě znamení: Šance na výhru v loterii jim stoupla na maximum

Martina Weber
26. 10. 2025, 17:27
Lifestyle

Listopad je měsícem dlouhých večerů, zamlžených rán a překvapivě příznivých planetárních konstelací. Zatímco většina z nás bude donekonečna řešit přezutí pneumatik, změnu času a první příznaky vánočního šílenství, dvě astrologická znamení budou mít jediné dilema. Co s tou náhlou dávkou štěstí, která je skoro podezřelá. Můžou vyhrát v loterii, najít peněženku plnou bankovek nebo být vybrána do testovací skupiny, která dostane rohlíky zadarmo.

Od jakého věku je žena stará? Zeptali jsme se AI a odpověď nás dostala do kolen

Hana Bulejová
26. 10. 2025, 12:55
Lifestyle

Kdy je žena vlastně stará? Když jí přibude pár vrásek, nebo když ztratí chuť žít naplno? Zeptali jsme se umělé inteligence a místo čísla jsme dostali odpověď, která nás úplně odzbrojila. Podle AI totiž stáří nemá nic společného s věkem, ale s tím, jak moc nás ještě baví život.

Slavná česká zpěvačka jako dokonalá dvojnice Claudie Cardinale. Podívejte, co dokáže perfektní účes

Petra Fedrselová
25. 10. 2025, 10:46
Celebrity

Když se potká správný tvar vlasů, sytý odstín a drobná retro stylizace, vznikne optický klam. Najednou jako by se čas ohnul a v zrcadle se objevila filmová bohyně šedesátek. Důkaz? Jedna z našich nejznámějších zpěvaček umí jediným účesem přepnout do módu „česká Claudia Cardinale“ a funguje to spolehlivě i po letech.

Velký horoskop pro ženy na listopad. Lvicím sešlou hvězdy lásku, váhy nečekaně zbohatnou

Petra Fedrselová
25. 10. 2025, 10:41
Lifestyle

Listopad přináší pomalejší tempo, ale i silné emoce. Zatímco dny se krátí, intuice sílí a vztahy procházejí jemným přeladěním. Vzdušná znamení vyjednávají skvělé podmínky v práci, zemská sklízí výsledky dlouhé dřiny, vodní se noří do citů a ohnivá znovu zažehují vášeň. Měsíc přeje upřímnosti: kdo si přizná, co opravdu chce, tomu půjdou pozitivní změny naproti.

Mezi 10 nejkrásnějších dětí světa se dostala i osmiletá Češka Kristýna. S tváří anděla dobývá svět modelingu

Zuzana Salah
25. 10. 2025, 10:38
Lifestyle

Někdy si krásy všimneme v maličkosti. V tichém pohledu, který se zastaví o vteřinu déle, nebo v úsměvu, který rozzáří celou tvář. Právě v těchto nenápadných momentech se ukrývá něco opravdového. I mezi dětmi se objevují tváře, které dokážou zaujmout nejen vzhledem, ale i klidem a laskavostí, jež z nich vyzařuje.

Tahle maličkost zabije i nejdražší outfit. Z VIP modelu udělá laciný kus hadru, co vypadá jako ze sekáče

Martina Weber
24. 10. 2025, 15:23
Lifestyle

Pokud se vám podaří vyfouknout z šatníku kus, za který byste jinak museli zaplatit raketu, neznamená to, že je úspěch na vaší straně. Dokonce ani kabelka z výkladní skříně luxusní značky či blejzr, který by mohl ozdobit Červený koberec, si neudrží svůj lesk, když mu dáte stylingovou ránu pod pás. Místo toho, aby vypadal jako investice, promění se v kus hadru, který bude vypadat, jako by minulý majitel zapomněl zapnout žehličku, nebo jej vybral v sekáči na slevě.