Zpět na kategorii

Letošní sezóna v Chorvatsku přináší zklamání. Češi už tu nejsou vítáni, říká majitelka penzionu

Michaela Hanelová
28. 7. 2025, 19:05
Cestování

Češi se do Chorvatska rok co rok rádi vrací, ale v posledních sezónách si začínají všímat, že jejich někdejší výjimečné postavení mezi turisty se vytrácí.

Letní pláž se slunečníky a lehátky, klidné moře v pozadí, modrá obloha a ostrovy na horizontu
Chorvatsko zažívá proměnu. Jedna z majitelek popisuje nejtěžší léto Foto: Depositphotos.com

Dlouhá léta patřili Češi k pilířům chorvatské turistické sezóny. Byli vítaní, známí a často tvořili významnou část hostů v pobřežních letoviscích. Jenže dnes už je situace jiná. Zatímco čeští turisté stále do Chorvatska jezdí, jejich přítomnost zdaleka není tak ceněná – na trhu se totiž výrazně prosadili turisté ze západní Evropy, kteří často utrácejí víc a neřeší každé euro.

Mnozí podnikatelé v přímořských destinacích už si zvykli přizpůsobovat ceny i služby právě západoevropským zákazníkům. Češi pro ně ztrácejí pozici zlatých hostů. Otevřeně to přiznávají jak majitelé restaurací, tak i provozovatelé penzionů.

Ti často zdůrazňují, že zatímco Němci či Britové se v místních restauracích rozšoupnou a neváhají nechat štědré spropitné, Češi a Slováci bývají střídmější – spropitné se většinou omezuje na zaokrouhlení účtu. To je pro provozovatele rozdíl, který rozhoduje.

Letecký pohled na hotelový komplex s červenými střechami, bazénem a pobřežní promenádou u moře
Foto: Depositphotos.com

Nejde ale jen o útratu v restauracích. Někteří majitelé penzionů na Istrii už české hosty dokonce ani rádi nevidí. Stěžují si, že si z domova vozí vlastní potraviny a místo návštěvy místních podniků si raději vaří v apartmánech. Zatímco domácí počítají s tím, že malou kuchyňku hosté využijí k přípravě snídaně nebo rychlého oběda, Čechům běžně vystačí na celou dovolenou.

Restaurace pak zůstává poloprázdná, zatímco jiní hosté ji navštěvují pravidelně. Výsledkem je, že ubytování běžně dostávají přednost zájemci ze západní Evropy. Chorvatští podnikatelé mají jistotu, že kromě pobytu u nich utratí i za jídlo či pití. Právě tam se dnes vydělává nejvíce – běžné pivo stojí kolem pěti eur a jednoduché jídlo klidně dvacet, přičemž cena ryb často přesáhne třicet eur. A to přesto, že suroviny bývají cenově srovnatelné, někdy dokonce levnější než v Česku.

Nejnovější články

Líčení do mrazu: Jednoduchý trik Švédek, jak mít pleť dokonalou i v mínus dvaceti

Lenka Urbanová
27. 11. 2025, 1:30
Lifestyle

Zima je po roce zpět, a když teploty padnou pod nulu, většina žen ví, že je zle. Je to přesně to období, kdy ráno odcházíte z domova perfektně nalíčené, ale než stačíte dojet do práce, už máte červený nos, rozmazané oči a rozdrolenou „fasádu". Skandinávské ženy mají na tuhle zimní katastrofu skvělé řešení, a dokonce hrdě prohlašují, že chlad může být velmi dobrým přítelem, jen k němu musíte přistupovat chytře.

Odborníci varují: Tetované obočí je časovaná bomba. Jakmile kůže povolí, budete litovat.

Lenka Urbanová
25. 11. 2025, 19:08
Lifestyle

Probudit se a být už téměř nalíčená? To je pro spousty žen takový malý sen, který šetří čas i nervy. Přesně proto permanentní make-up obočí láká čím dál více žen, protože slibuje jednu zásadní věc: „ráno vstaneš a vypadáš stejně upraveně jako včera večer". Jenže jak to tak už zkrátka bývá, má to svoje „ale“!